kaffefakta.se

Kaffets historia

Kaffebusken och dess frukters stimulerande effekt sägs enligt legenden ha upptäckts på 500-talet i Etiopien av en getherde vid namn Kaldi, men det finns faktiskt inte belägg för att kaffebusken och drycken ska ha varit kända förrän slutet på 1400-talet, då den exporterades från Etiopien till Jemen.

Därifrån fick den långsamt spridning över resten av världen, och började odlas i många länder kring ekvatorn, där klimatet är som bäst för kaffeodling.

Kaffets ursprung

Kaffe kommer ursprungligen från Etiopien, som fortfarande är världens femte största land inom kaffeproduktion, med 384.000 ton kaffe producerat 2019. De övriga fem största länderna inom kaffeodling är i fallande ordning Brasilien, som 2019 ensamt producerade hela 2,6 miljoner ton kaffe (det vill säga en tredjedel av världens kaffe), Vietnam, Colombia och Indonesien.

När började man dricka kaffe?

Det tidigaste belägg för kaffets historia är under sent 1400-tal, då kaffe importerades från Etiopien till Jemen, där det dracks som en religiös dryck för att förbättra drickarens koncentration. Kaffedrickandet spred sig i Mellanöstern under 1500-talet, och förbjöds ibland i vissa länder, tills det kom till Italien. Därigenom spreds drycken till övriga Europa, och via nederländska handlare till Asien och Nord- och Sydamerika.

När kom kaffet till Europa?

Kaffet kom från Mellanöstern till Europa under 1500-talet genom Italien, tack vare handeln mellan Venedig, Egypten och Mellanöstern. Vissa européer ville göra kaffe olagligt då de såg det som en muslimsk eller satanistisk dryck, men blev mer allmänt accepterat efter att påve Clemens VIII kallade den en kristen dryck. Kaffedrickandet spred sig sedan genom övriga Europa, medan Italien förblev inflytelserikt gällande kaffekultur.

När kom kaffet till Sverige?

Kaffe kom först till Sverige 1685, och började några år senare säljas dyrt på apotek för hälsoeffekter. Kaffe ökade i popularitet på grund av kung Karl XII, som upptäckte och blev förälskad i kaffe under sin tid i Turkiet. På 1800-talet blev kaffe så populärt i Sverige att det tog över brännvinshandeln, vilket ledde till flera försök att förbjuda kaffe – vilket lyckades några gånger, men varje gång blev lagligt igen.

Kaffe i olika delar av världen

Kaffe är populärt världen över, och är därmed en viktig handelsvara. För många bönder i länder kring ekvatorn är det deras allra viktigaste export. I Asien råder en stor tekultur, men även där har kaffe blivit allt mer populärt, och Shanghai har som exempel blivit den stad i världen som har flest Starbucks-kaféer.